Ateliere


OFERTA CULTURALA

Pentru programul „Scoala altfel” Memorialul Nicolae Balcescu va propune urmatoarele ateliere:

Istoria armelor

O prezentare a evolutiei armelor de la toporul de piatra la pistol; elevilor li se vor prezenta si arme din expozitia de baza a muzeului;

Istoria scrisului

O incursiune de la aparitia alfabetului la stilou;participantii vor experimenta scrisul cu pana de gasca, tocul;

Bucatarie romaneasca, sec. XVIII-XIX

Prezentarea bucatariei si a stilului de viata din acea perioada;elevii pot prepara in bucataria conacului, dupa „reteta bunicii” o mancare pe care o pot savura in expozitie.

Ceremonial-sfat domnesc

Elevii vor afla modul in care se alegea domnul tarii si principalii dregatori, care erau atributiile acestora si vor avea posibilitatea de a-si alege un voievod si de a juca fiecare un rol in cadrul sfatului domnesc;

Istoria modei (sec. XVIII-XIX)-

O prezentare a modei din aceasta perioada atat pe calculator cat si cu ajutorul tablourilor din expozita de baza; elevii vor avea posibilitatea de crea un costum de epoca.

Arhitectura

Evolutia locuintelor in timp, de la coliba la castel.

Olarit

Atelier de olarit sub indrumarea unui mester olar. Vizitatorii vor confectiona ceramica, precum se proceda odinioara in satul Corbi.

In afara de vizitarea expozitiei de baza a muzeului (care are peste 600 de metri patrati), a bisericii de lemn si a expozitiei de arta, elevii au posibilitatea de a participa la diverse ateliere interactive care se vor desfasura in sala de festivitati sau in parcul conacului. Pot participa prescolari si elevi organizati pe grupe de varsta, informatia fiind strucurata in functie de varsta participantilor), grupa cuprinzand 20-30 elevi.

Prin aceste programe interactive incercam sa aratam ca Memorialul Nicolae Balcescu nu este numai un lacas de cultura unde elevii pot sa-si îmbogăţească orizontul de cunoaştere despre Nicolae Bălcescu şi revoluţia paşoptistă, dar să şi conştientizeze că o vizită la conacul Bălceştilor, o adevărată capodoperă a arhitecturii româneşti, este şi o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber.

Atelier arheologie

In prima faza elevilor li se va explica in ce consta munca de muzeograf apoi, după o cercetare amănunţită, sub supravegherea muzeografului, micii arheologi vor aplica aceste cunostinte in practica si vor efectuat „săpături arheologice” descoperind diverse „vestigii arheologice”.

Atelier Micul Restaurator 

Prezentarea etapelor restaurării unui vas de ceramică, urmată de punerea în practică a pașilor elementari pentru  refacerea obiectului respectiv.

Atelier – Micul Ecologist 

Elevii vor învăța cum să protejeze mediul înconjurător, cum să sorteze deșeurile pe categorii în vederea reciclării.

Atelier- Mari români

Elevii vor afla informații inedite despre marile personalități ale neamului românesc : Ștefan cel Mare, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Brâncuși, Nicolae Titulescu, Nadia Comăneci, etc .

 


Pentru programarea atelierelor si alte informatii, va rugam sa luati legatura cu:

  • Hănulescu Valentin, muzeograf – responsabil cu organizarea atelierelor
  • Mobil 0743942648
  • e-mail: hanulescu_vali@yahoo.com